Page 45 - Temmuz 2022
P. 45
Nezir ÖTEGEN
Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelden alına, terbiye
edile. Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındık-
tan sonra çift bıçak ile elde doğranıla, bir günlük bekle-
meye bırakıla. Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış
soğan katıla. Şayet arzu edilirse domates ve biberde ince
ince doğranıp cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile. 15-
20 dakika bekletile ve hamur üzerine serilmeye hazır
edile.
Cıvıklı hamuru: Buğday unundan mayalı hamur
yaklaşık 300 gram olarak kesilip pasalarda 15-20 dakika
bekletile. Ustalık mahareti ile ince bir şekilde açılan ha-
mur, üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.
Cıvıklı fırını: 2x2 m. ebadında, 1 m. yüksekliğinde
üzeri çamur ile örülen kasnak içine 100 batman çekilmiş
kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu
(ısı muhafazası için) konula. Tuz üzerine Erciyes dağın-
daki kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşla-
rından 30x50x20 ebadında tıraşlanmış taşlar konula.
Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örüle,
kubbe üzerine yine ısı muhafazası için 50 batman çekil-
miş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak
kumu konularak üzeri kapatıla. Fırında yakacak olarak
isi olmayan odun cinsinden meşe ve kızıl çam yakıla.
Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya.
Cıvıklının pişmesi: 10 - 15 dakikada pişen cıvık-
lı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar
atılarak tabaklara servis yapıla. Cıvıklı yanında içecek
olarak Erciyes dağından gelen soğuk aksu veya ayran
üzerine tatlı olarak tel kadayıfı yenile…
Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
Yiyemeyenlere nasip ola,
Cıvıklısı ile Develi nam bula,
Bizlere bu güzel nimeti veren
Allah'a Hamd ola…
İş bu ferman meşhur
Develi Cıvıklısı için çıkarıla...
*Ferman Develi İstiklal Gazetesi araştırmasıdır.
Temmuz 2022 43