Page 45 - Temmuz 2022
P. 45

Nezir ÖTEGEN



                                                                Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelden alına, terbiye
                                                             edile. Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındık-
                                                             tan sonra çift bıçak ile elde doğranıla, bir günlük bekle-
                                                             meye bırakıla. Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış
                                                             soğan katıla. Şayet arzu edilirse domates ve biberde ince
                                                             ince doğranıp cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile. 15-
                                                             20  dakika  bekletile  ve  hamur  üzerine  serilmeye  hazır
                                                             edile.


                                                                Cıvıklı  hamuru:  Buğday  unundan  mayalı  hamur
                                                             yaklaşık 300 gram olarak kesilip pasalarda 15-20 dakika
                                                             bekletile. Ustalık mahareti ile ince bir şekilde açılan ha-
                                                             mur, üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.


                                                                Cıvıklı fırını: 2x2 m. ebadında, 1 m. yüksekliğinde
                                                             üzeri çamur ile örülen kasnak içine 100 batman çekilmiş
                                                             kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu
                                                             (ısı muhafazası için) konula. Tuz üzerine Erciyes dağın-
                                                             daki kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşla-
                                                             rından  30x50x20  ebadında  tıraşlanmış  taşlar  konula.
                                                             Fırının  yan  duvarları  ve  kubbesi  ateş  tuğlası  ile  örüle,
                                                             kubbe üzerine yine ısı muhafazası için 50 batman çekil-
                                                             miş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak
                                                             kumu konularak üzeri kapatıla. Fırında yakacak olarak
                                                             isi  olmayan  odun  cinsinden  meşe  ve  kızıl  çam  yakıla.
                                                             Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya.

                                                                Cıvıklının  pişmesi:  10  -  15  dakikada  pişen  cıvık-
                                                             lı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar
                                                             atılarak  tabaklara  servis  yapıla.  Cıvıklı  yanında  içecek
                                                             olarak  Erciyes  dağından  gelen  soğuk  aksu  veya  ayran
                                                             üzerine tatlı olarak tel kadayıfı yenile…


                                                              Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
                                                              Yiyemeyenlere nasip ola,

                                                              Cıvıklısı ile Develi nam bula,
                                                              Bizlere bu güzel nimeti veren
                                                              Allah'a Hamd ola…
                                                              İş bu ferman meşhur

                                                              Develi Cıvıklısı için çıkarıla...


                                                              *Ferman Develi İstiklal  Gazetesi araştırmasıdır.

                                                                                                Temmuz 2022   43
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50