Page 41 - Temmuz 2022
P. 41

Aspir,   Yalancı   safran,
                                                                                   Amerikan  safranı  ve  boyacı
                                                                                   safranı gibi isimlerle de bilinen,
                                                                                  genellikle  80-100  cm  arasında
                                                                                 boylanabilen,  dikenli  ve  dikensiz
                                                                                formları olan, dikenli formların di-
                                                                              kensizlere göre daha fazla yağ içerdi-
                                                                            ği, sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu
                                                                         gibi değişik renklerde çiçeklere sahip; to-
                                                                     humları,  beyaz,  kahverengi  ve  üzerinde  koyu
                                                                  çizgiler bulunan beyaz taneler şeklinde olan (ender
                                                              durumlarda siyah tohumlara da rastlanabilir), dallanan
                                                           ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük
                                                        tablalar oluşturan, renkli çiçekli (petal), derinlere gidebilen
                                                       bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında % 30-50 arasın-
                                                      da yağ bulunan, Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9, zeytin
                                                       yağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik
                                                        olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi
                                                         hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yaz-
                                                         lık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen
                                                         tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir.


                                                           Güney Asya merkezli olduğu, ilk olarak Asya kıtasının gü-
                                                       neyinde, Ortadoğu bölgesinde ve Akdeniz ülkelerinde ekildiği
                                                      bilinmekte ve tüm dünyaya buradan yayılmış olabileceği kabul
                                                    edilmektedir.  Hatta  milattan  önce  ekildiği  bilinen  ve  yaklaşık
                                                   3500 yıl önce Mısır’da ekilmesi nedeniyle bu bitkinin buradan ya-
                                                 yıldığı da kabul edilmektedir.

                                                 Yaprakların büyük bir bölümünün tamamen kuruduğu (kahverengi-
                                                 leştiği), çiçek çanak yapraklarının hemen hemen kahverengiye dön-
                                                  düğü (geç açmış çiçek tablalarındaki çanak yapraklarında hafif bir
                                                  yeşillik  olabilir)  ve  tablaların  elle  kolaylıkla  harmanlanabildiği  ve
                                                 tanelerin tamamen beyaz renk aldığı dönem hasat zamanının geldi-
                                                ğinin bir işaretidir. Bu dönem, genellikle çiçeklenmeden yaklaşık 4-5
                                                 hafta sonraya denk gelen dönemdir. Bu dönemde, bitkiler fizyolojik
                                                  olgunluğa ulaşmış demektir ve hasat yapılabilir.


                                                              Aspir  yağlık  bir  ürün  olduğu  için,  sanayide  yağ  elde
                                                              etmek üzere değerlendirilir. Yağ elde edilmesinde, ay-
                                                              çiçeği işleyen tüm makineler aspir işlemeye de elve-
                                                             rişlidir. Herhangi bir makine değişikliğine gerek yoktur.
                                                  Bu nedenle ülkemizde sanayide işlenmesi açısından hiçbir problem
                                                     yoktur.

                                                              Yağ  alındıktan  sonra  geriye  kalan  küspe  içerdiği  %
                                                              22-24  protein  nedeniyle  iyi  bir  hayvan  yemi  olarak
                                                                 değerlendirilmektedir.

                                                                                                Temmuz 2022   39
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46