Page 42 - Temmuz 2022
P. 42

ÜLKEMİZDE ASPİR’İN TARİHİ,                    rağmen  haspir  olarak  bilinmekte)  çiçeği  olarak
                         KULLANIM ALANLARI                         bazı  yemeklere  renk  vermek  amacıyla  kullanıl-
                                                                   maktadır.  Örneğin,  Güneydoğu  Anadolu  bölge-
            •  Klinik çalışmalarda,                                mizde  (Diyarbakır  ve  çevresinde)  sarı  renkteki
            •  Yüksek tansiyonu düşürdüğü,                         aspir  çiçekleri  pilavlarda  kullanılmakta  ve  pila-
            •  Zayıflamada (yağ yakımına yardımcı olarak),         vın sarı renkte olması sağlanmaktadır. Yine aspir
            •  Damarlardaki  kan  akışını  arttırarak  dokuların   karşımıza tekstil alanında da çıkıyor.
               daha fazla oksijen almalarını sağladığı,        •  Kumaşların  boyanmasında  (Aspir  bitkisinin  çi-
            •  Ateş düşürücü olarak,                               çeklerinden  2  tip  boya  maddesi  elde  edilebil-
            •  Kusmayı teşvik ettiği için zehirlenmelerde panze-   mektedir.  Bunlar,  suda  erimeyen  kırmızı  renk-
               hir olarak ve kabızlığa karşı (ishal yapıcı)        li  “Carthamin”  ve  suda  eriyebilen  sarı  renkli
            •  Öğütülmüş aspir tohumları hardal yağı ile karış-    “Carthamidin” maddeleridir.)
               tırılarak romatizmaya karşı merhem olarak,      •  Ancak,  bu  yüzyılın  başlarında,  daha  ucuz  olan
            •  Gastronomide de kendisine yer edinen aspir;         sentetik  anilin  boyaların  keşfedilmesi  ve  piya-
            •  Yağ olarak,                                         saya  sürülmesiyle  aspir  bitkisinden  elde  edilen
            •  Gıda boyası olarak ,                                boya maddelerinin kullanımı yok denecek kadar
            •  Ortadoğu  ve  Asya’nın  bazı  ülkelerinde  çiçekleri   azalmıştır.
               pilav, çorba, sos, ekmek ve turşulara katılarak on-  •  Bazı Asya ülkelerinde, geleneksel ve dini günler-
               ların sarı ve parlak turuncu renk almaları için     de aspir çiçeklerinden elde edilen boya maddeleri
            •  Genç yapraklar ve genç aspir fidecikleri, yeşil sa-  kullanılmaktadır.
               lata yapımında,
            •  Haşlanarak yenmekte veya sebze yemeği olarak
               pilavla,
            •  Çay  olarak  ta  tüketilmektedir.  (Aspirin  çiçekle-
               rinde amino asitler, mineral maddeler ve bazı vi-
               taminlerin (B1, B2, B12, C ve E) bulunmasıdır.)
            •  **Tohumlarından elde edilen yağ, yemeklik ola-
               rak  kullanılmaktadır  ve  kalitelidir.  İnsan  sağlı-
               ğı açısından önemli olan toplam doymamış yağ
               asitleri oranı çok yüksektir. Bu oran % 90-93 ci-
               varındadır (Ayçiçeğinde bu oran % 86’dır).
            •  Ülkemizde,  haspir  (aslında  aspir  olmasına

            40    81 ÇALIKUŞU - KAYSERİ
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47