Page 21 - Mayıs 2022
P. 21

Bağ-Bahçe Tarımı                  “kartopu”  olarak  adlandırılan  ve
                                              adı  yörede  “gilabulu  /  gilaboru”
               Gesi’de  vadi  yamaçları  bo-  olarak  ifade  edilen  gülebru,  Gesi
            yunca  uzanan  bağ  ve  bahçelerde  ve  yakın  çevresinde  özellikle  su
            sebze-meyve  tarımı,  çevredeki  kenarlarında  yoğun  olarak  ye-
            nispeten yüksek kesimlerde (1300  tiştirilen  bir  türdür.  Şifa  deposu
            m.) üzüm, düzlüklerde tahıl yetiş-  bu  güzel  bitkinin  nar  suyu  ren-
            tiriciliği yapılır. Gesi’ye yaşam ve-  gindeki  şırasının  tüketimi  yöre-
            ren derelerin ayırdığı yamaçlarda  de  yaygındır  ve  böbrek  taşlarına
            bulunan  bahçelerin  zengin  bit-  karşı  olumlu  etkisi  bilinmekte-
            ki  örtüsü  dikkat  çekicidir.  Türler  dir.  Sonbaharda  toplanan  karto-  GÜL  VE  EBRU  SÖZCÜKLE-
            arasında hâkim unsur olarak göze  pu  (gülebru/gilabulu)  salkımları
            çarpan  ve  birçoğu  anıt  karakteri  yenilerek  tüketilmek  veya  mey-  RİNİN  BİRLEŞMESİNDEN
            taşıyan  görkemli  ceviz  ağaçları,  ve  suyu  olarak  içilmek  üzere  kış   OLUŞAN,  YÖREDE  “GİLA-
            yüzlerce  yılın  sessiz  tanıklarıdır.  mevsimi  boyunca  su  dolu  büyük   BULU  /  GİLABORU”  OLA-
            Kayısı,  elma,  armut,  ayva,  erik,  toprak küplerin içinde bekletilir.  RAK  İFADE  EDİLEN  GÜ-
            dut, vişne, kiraz, üzüm gibi meyve                                  LEBRU,  GESİ  VE  YAKIN
            türlerinin yanı sıra kuşburnu, bö-   Yörede  yetişen  önemli  ve  il-  ÇEVRESİNDE YOĞUN OLA-
            ğürtlen, alıç, iğde gibi doğal türler  ginç  doğal  bitki  türlerinden  biri
            de yaygın olarak yetişir. Denizden  de  cehridir.  El  dokumacılığının   RAK  YETİŞTİRİLEN  BİR
            yüksekliği  1250  metre  olan  bir  yaygın  olduğu  dönemlerde  halı   TÜRDÜR.
            bölgede fındık yetişiyor olması da  ve  kilim  iplerinin  boyanmasın-
            Gesi’nin bir başka zenginliğidir.   da kullanılan cehri, geçmişte (20.
                                              yüzyılın ortalarına kadar) özellik-
               Adı,  gül  ve  ebru  sözcükleri-  le Fransız tüccarlara satılan ticari
            nin birleşmesinden oluşan, çiçeği  bir ürün olmuştur.

                                                                                                  Mayıs 2022  19
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26