Page 21 - Mayıs 2022
P. 21
Bağ-Bahçe Tarımı “kartopu” olarak adlandırılan ve
adı yörede “gilabulu / gilaboru”
Gesi’de vadi yamaçları bo- olarak ifade edilen gülebru, Gesi
yunca uzanan bağ ve bahçelerde ve yakın çevresinde özellikle su
sebze-meyve tarımı, çevredeki kenarlarında yoğun olarak ye-
nispeten yüksek kesimlerde (1300 tiştirilen bir türdür. Şifa deposu
m.) üzüm, düzlüklerde tahıl yetiş- bu güzel bitkinin nar suyu ren-
tiriciliği yapılır. Gesi’ye yaşam ve- gindeki şırasının tüketimi yöre-
ren derelerin ayırdığı yamaçlarda de yaygındır ve böbrek taşlarına
bulunan bahçelerin zengin bit- karşı olumlu etkisi bilinmekte-
ki örtüsü dikkat çekicidir. Türler dir. Sonbaharda toplanan karto- GÜL VE EBRU SÖZCÜKLE-
arasında hâkim unsur olarak göze pu (gülebru/gilabulu) salkımları
çarpan ve birçoğu anıt karakteri yenilerek tüketilmek veya mey- RİNİN BİRLEŞMESİNDEN
taşıyan görkemli ceviz ağaçları, ve suyu olarak içilmek üzere kış OLUŞAN, YÖREDE “GİLA-
yüzlerce yılın sessiz tanıklarıdır. mevsimi boyunca su dolu büyük BULU / GİLABORU” OLA-
Kayısı, elma, armut, ayva, erik, toprak küplerin içinde bekletilir. RAK İFADE EDİLEN GÜ-
dut, vişne, kiraz, üzüm gibi meyve LEBRU, GESİ VE YAKIN
türlerinin yanı sıra kuşburnu, bö- Yörede yetişen önemli ve il- ÇEVRESİNDE YOĞUN OLA-
ğürtlen, alıç, iğde gibi doğal türler ginç doğal bitki türlerinden biri
de yaygın olarak yetişir. Denizden de cehridir. El dokumacılığının RAK YETİŞTİRİLEN BİR
yüksekliği 1250 metre olan bir yaygın olduğu dönemlerde halı TÜRDÜR.
bölgede fındık yetişiyor olması da ve kilim iplerinin boyanmasın-
Gesi’nin bir başka zenginliğidir. da kullanılan cehri, geçmişte (20.
yüzyılın ortalarına kadar) özellik-
Adı, gül ve ebru sözcükleri- le Fransız tüccarlara satılan ticari
nin birleşmesinden oluşan, çiçeği bir ürün olmuştur.
Mayıs 2022 19